Μουσικές και τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου

Go to content

Main menu

Βιογραφικό

Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master of Arts in Music Education, University of Reading, U.K.).

Πραγματοποίησε σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» στην Αθήνα.
Παράλληλα σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλυ. Το 2007 πήρε  Πτυχίο Μονωδίας με καθηγητή τον Κώστα Πασχάλη και τον Ιούνιο του 2012  πήρε  Δίπλωμα Μονωδίας με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Από το 1998 εργάζεται ως μουσικός στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο  και συνθέτει τραγούδια για μικρούς και μεγάλους.

Το 2004 κυκλοφόρησε και η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο
«Πετώντας πας στην πόλη…» (MBI), τραγούδια για μικρούς και μεγάλους.

Ακολούθησαν το «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω» (Μελωδικό Καράβι, 2007) και τρία μουσικά παραμύθια με τραγούδια της, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου (Εκδόσεις  Έν πλω, 2009), «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού (Εκδόσεις Έν πλώ, 2010) και «
ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2012).

Τον Μάιο του 2011 ηχογράφησε τα καινούργια της τραγούδια  μελοποιώντας στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Το cd με τίτλο «Μέναν τρόπο μυστικό», κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2011, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, σε μια μουσική
εικαστική έκδοση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου.  


Τον Φεβρουάριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν πλω ο πρώτος της δίσκος, το "Πετώντας πας στην πόλη" (ΜΒΙ 2004) σε βιβλίο - cd, σε μια υπέροχη έκδοση  μαζί με τις υπέροχες ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου, σταθερού συνοδοιπόρου της όλα αυτά τα δέκα χρόνια της στη δισκογραφία.

Τον Δεκέμβριο 2015 κυκλοφόρησε το νέο της
CD, «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι», με 16 τραγούδια να τα τραγουδάνε οι μικροί και να τα χαίρονται οι μεγάλοι, όπου πλαισιώνεται από μια ομάδα καταξιωμένων τραγουδιστών.

Εστιάζοντας στον παιδαγωγικό ρόλο του τραγουδιού, τα τελευταία δύο xρόνια εκπόνησε δύο καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα: «Η μουσική μας ενώνει» και «Ανακαλύπτω τη φωνή μου, ενώνω τη φωνή μου, φτιάχνω έναν καινούριο κόσμο με αυτήν». Και τα δύο προγράμματα μεταξύ άλλων έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να εργαστούν ομαδικά και να  καλλιεργήσουν τον σεβασμό τους στη διαφορετικότητα. Το 2016 εκπόνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ψάχνω το παλιό για να βρω το καινούργιο» στο οποίο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παλιά ηχητικά μέσα, παλιότερες μουσικές για να οδηγηθούν στα νέα ψηφιακά μέσα και τη σύγχρονη μουσική. Και σε αυτό το πρόγραμμα καλλιέργησαν την ομαδικότητα τους και  μέσα από τη νέα προσέγγιση στο «παλιό».

Στο κομμάτι της Μουσικής Παιδαγωγικής έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στην Αγγλία. Ενδεικτικά: COMA, Contemporary Music Summer School (July 2000) – Dartington International Summer School of Music, (Vocal workshops με την Evelyn Tubb, Balinese Gamelan Workshop and Choir, July 1999), Dalcrose Eurhytmics Summer  School, New voices and beyond, Voices core option (Canterbury Christ Church College Kent, July 1998). Επίσης στην Ελλάδα: Η Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff και η Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΙΤΗ, Οκτώβριος 1999, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, σε συνεργασία με την Action Aid, Επιμορφωτικό Σεμινάριο στα πλαίσια της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μάρτιος 2015 κ.α.

Ως εισηγήτρια συμμετείχε: στο Α’
Πανελλήνιο Συνέδριο για το παιδικό τραγούδι, με θέμα: Τα πολλά και διαφορετικά τραγούδια που μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά και να αγαπήσουν μέσα από την εκπαιδευτική πράξη (Μάιος 2007) καθώς και στην 4ωρη ημερίδα που διοργάνωσε Επιστημονική Ένωση Αποφοίτων Διδασκαλείου Νηπιαγωγών Αθήνας, με θέμα: Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή…  τραγούδι, με εστίαση στη δυνατότητα που μας δίνει το τραγούδι να εξοικειωθούμε με την ομαδικότητα, τα ακούσματα από άλλους λαούς και να ευαισθητοποιηθούμε κι εμείς αλλά και οι μικροί μαθητές μας σε θέματα διαφορετικότητας, πολυπολιτισμικότητας και δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2016).

Ως συνθέτρια έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα επτά δισκογραφικές εργασίες με ερμηνευτές όπως η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τάσος Αποστόλου, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Δάφνη Πανουργιά, κ.α .  

Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με τους  διαπρεπείς Έλληνες μουσικούς Ντόρα Μπακοπούλου και Θόδωρο Κοτεπάνο και σε αφιερώματα  στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα της ήταν η πρόσφατη συμμετοχή της  στην «Μεγάλη ημέρα της ποίησης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας αλλά και ερμηνεύοντας τα τραγούδια της για παιδιά  μαζί με τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη, τον μουσικό όμιλο Αρσακείων Τοσιτσείων σχολείων και το εξαμελές μουσικό σχήμα των «Κόκκινων Γάτων» που εδώ και 15 χρόνια στηρίζει τη μουσική της.Και συνεχίζουμε...

Τεχνική Υποστήριξη & Σχεδιασμός Ιστοσελίδων www.e-constant.gr
Back to content | Back to main menu